Stines Dyrehjelp

Litt informasjon om omplassering

Det finnes forskjellige grunner til at folk velger å omplassere dyra sine.

Noen blir allergiske, noen skifter jobb eller må flytte og noen har barn som er lei av dyret.
Det er også veldig forskjellig hvor mye vi mennesker mener skal til før mange velger omplassering... 

Jeg prioriterer dyr om har blitt funnet ute, som har blitt mishandlet osv, men jeg tar også i mot fra private om jeg har plass og mulighet. 

For de aller fleste er omplassering siste utvei for våre firbente (og vingekledde) venner, og derfor er det så veldig mye man må tenke på før man anskaffer dyr, uansett type!

Har du plass til dyret? Et dyr krever større plass enn det minste buret de har i butikken... De trenger stor plass og de må få bevege seg fritt hver dag. Dyr kjeder seg fort, uansett type dyr er det ikke rett at de skal sitte i et lite bur hver dag. Det er kjedelig og absolutt ikke sunt for dyret. 

Har du råd til kvalitets for til dyret? Dyr som mennesker trenger riktig mat for å holde seg friske. Derfor er det viktig å finne et for som er bra for dyret. Kjøp for på dyrebutikk eller hos dyrlege, ikke i matbutikk!

Har du råd til dyrlege? Alle vet at dyr kan bli syke, men ikke alle vet når man skal dra til dyrlegen eller hvor mye det faktisk kan koste... Et enkelt inngrep kan fort komme på 2000 kr, derfor er det lurt å lage en egen konto, eller en sparebøsse slik at man kan spare opp penger i tilfelle man plutselig får en stor utgift...

Har du tenkt til å flytte innen kort tid? Det er ikke lett å finne et sted å bo om man har dyr... De fleste utleie leiligheter vil ikke ha dyr... Derfor er det viktig å beregne mye tid når du skal finne et sted og bo om du har dyr.

Går barna dine lei av dyret sitt? Ja, i 9 av 10 tilfeller går barna lei og ansvaret på dyret faller på foreldre, det er foreldrene som skal ha ansvaret for dyret uansett hvor glad ungene er i dyr... Derfor er det også viktig å skaffe seg et dyr som hele familien faktisk ønsker. Det hjelper ikke om ungene ønsker seg marsvin om ikke foreldrene er noe glad i marsvin. Da ender det med at man gir vekk dyra, og dette er feil av så mange grunner. Barn lærer ikke ansvar når dyret får en bruk-og-kast-status i samfunnet. Dyret lever i flere år, og man skal ta vare på dyret livet ut. Barn er også barn... Man kan ikke forvente at de klarer å se så mange år inn i fremtiden som vi voksende skal kunne! Da er det bedre å ikke anskaffe dyr om ikke også foreldre vil ha. 

Jeg kan ikke ha dyret mitt mer... Hva gjør jeg?

For det første så ikke slipp dyret ditt ut i skogen eller slikt, dyret vil sulte, være redd, kald og bli jaget av rovdyr til det til slutt antakelig får en smertefull død bare fordi mennesket ikke tar annsvar! Tamme dyr har ikke det de trenger for å overleve i naturen slik de ville dyrene har. Flere generasjoner med avl fjerner dyrenes naturlige instinkter og uten disse kan de ikke overleve blant våre ville dyr. Det er forresten også i mot norsk lov å slippe tamme dyr ut, sette dem igjen i pappesker etc.

Når det gjelder annonser så er det mange som tror at hvis de legger ut en annonse så vil de få respons innen en uke, og dyret flytter. Dette er stort sett helt feil. Det er så veldig mange dyr på markedet så man må regne med at man ikke får respons med det første. Dette tar tid! Vær også svært kritisk til de som kontakter deg!

Prøv å kontakte noen som driver med omplassering, du kan også snakke med dyreklinikker. Noen av klinikkene omplasserer, men de fleste dyreklinikker vet i alle fall om noen som driver med omplassering. På denne måten kan dyret få en ny sjanse hos en ny familie.

Om du går tom for alternativer og tiden renner ut så er det mange som velger avlivning. Dette er trist, men det er i alle fall bedre enn å bli sluppet ut i skogen! Dra på en dyreklinikk som vet hva de driver med og gi dyret en god og verdig avslutning! Husk at uansett hvordan type dyr det er så blir de ofte redde når de ankommer klinikken. Om du kan så bør du være der sammen med dyret helt til det er borte.

Ta gjerne kontakt med meg og hør om jeg har plass og mulighet.

Jeg ønsker meg et dyr! Hvordan går jeg frem?

Om du kan ta i mot dyr fra omplassering så er dette mye bedre enn å kjøpe i dyrebutikk. Dyr i dyrebutikk er dessverre ofte syke, stresset og de kan også være resultat av innavl mm.
Dessuten er det ikke alltid det lønner seg å anskaffe en liten baby. Kaninen for eksempel forandrer personligheten sin veldig det første leveåret. Den lille søte kaninungen blir etter hvert en umulig ungdom som kanskje også biter barna fordi den rett og slett er frustrert. Det er ikke dyret sin skyld, det er rett og slett bare sånn de er. I tillegg pleier dyrebutikker å selge kaninunger som egentlig ikke burde vært tatt fra mor en gang... Jeg snakket med en dyrebutikk og de fortalte at de ikke tok i mot kaniner som var over 5 uker gamle... Kaniner bør være hos mor til de er i alle fall 6-7 uker og helst til de er 8 uker gamle, og de bør i alle fall ikke flytte fra hjemmet sitt før de er minst 8 uker. Kaniner har dårlig immunforsvar og kan fort bli syke når de blir tatt ut så tidlig fra hjemmet sitt og flyttet til en bråkete butikk med masse mennesker, fugler og andre dyr som bråker hele døgnet. 

Kjøp heller et dyr fra omplassering eller oppdretter...
For det første sitter ofte disse menneskene med mye mer kunnskaper enn det mange av de i dyrebutikken gjør... For det andre får du antakelig friskere dyr. Når du velger et dyr fra omplassering gir du også det dyret en ny sjanse og du gir også et annet dyr muligheten til å komme inn i varmen da omplasserings senteret ikke kan ta inn dyr om ikke de får noen ut også... 

Ta gjerne kontakt med meg, kanskje sitter det perfekte dyret her og venter på dere?

(Teksten vil bli oppdatert og rettet på)